geometria
art22: ZAD2
Pole przekroju osiowego stożka jest trójkątem równobocznym o polu 36√3 cm. Oblicz V i P
powierzchni całkowitej.
ZAD3
Oblicz V stożka, w którym pole powierzchni bocznej wynosi 72π cm², a promień podstawy stanowi
połowę długości tworzącej.
2 lut 16:31
puk:

Zad 3.
P
b = 72π cm
2
72π = πrl
72π = πr(2r)
2r
2 − 72 = 0
r
2 − 36 = 0
(r + 6)(r −6) = 0 , r> 0 ⇒ r = 6cm
H
2 + r
2 = (2r)
2
H
2 = 4r
2 − r
2
H
2 = 3r
2/
√
H =
√3r
Masz już wszystko. Resztę dokończ sam.
Zad 2.
| | a2√3 | |
36√3 = |
| / * 4 , : √3 |
| | 4 | |
144 = a
2 /
√ , (pamiętamy że a> 0)
a = 12
r = 6
H = 3
√3
l
2 = H
2 + r
2
Oblicz l i będziesz miał już wszystko. Resztę jesteś w stanie dokończyć samemu.
2 lut 16:46
Łukasz: moim zdaniem jest pomyłka , ponieważ H=6√3
2 lut 17:31