a=1dm
ΔKLM− Δrównoboczny
1)
W ΔBCL:
| 1 | 5a2 | |||
p2=a2+( | a)2= | |||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
b2=( | a)2+p2 | |
| 2 |
| 6a2 | 3a2 | |||
b2= | = | |||
| 4 | 2 |
| b2√3 | 3a2√3 | |||
PΔKLM= | ⇔ PΔKLM= | |||
| 4 | 8 |
| 3√3 | ||
PΔKLM= | dm2 | |
| 8 |
1/ΔKLM jest równoboczny o boku długości "b"
2/ z tw. Pitagorasa w ΔABK : |AK|2=|MD1|2=|KC1|2= 102+52=125
3/ w ΔAKM : |MK|2=b2= 52+125 = 150 ⇒ b2=150
| b2√3 | 75√3 | |||
4/ P(KLM)= | = | dm2 | ||
| 4 | 2 |
| 75√3 | 3√3 | |||
Odp: P(KLM)= | cm2 = | dm2 ( jak u Mili | ||
| 2 | 8 |