Proszę o pomoc
Andrzej: Jaka jest dziedzina funkcji ?
2−x3=0
11 gru 21:33
ale jak to?: Zastosuj wzór skróconego mnożenia
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
11 gru 21:36
Andrzej: nie rozumiem ... kurwa
11 gru 21:43
Andrzej: mam zamienić tą dwójkę w inną postać ?
11 gru 21:44
piotr: a gdzie jest jakaś funkcja?
11 gru 21:46
Andrzej: x4/2−x3
11 gru 21:48
ale jak to?: tak 2 = (3√2)3
11 gru 21:50
Andrzej: a mógłbyś to zrobić całe ? dla cb to nie problem, a ja na pewno skorzystam : /
11 gru 21:56
Kamil: prosisz o dziedzinę funkcji
f(x)=2−x3
czy o jej miejsca zerowe?
Jeśli o dziedzinę to wielomiany mają dziedzinę D∊R
11 gru 21:58
Kamil: jeśli o miejsca zerowe to:
co do potęgi 3 daje 2?
oczywiście 3√2
f(3√2)=2−(3√2)3=2−2=0
11 gru 22:03
Andrzej: o samą dziedzinę. Tak ale to nie jest wielomian tylko mianownik z wielomianu
całą funkcja jest x4/2−x3
11 gru 22:11
Kamil: czyli w mianowniku nie może być 0.
więc D∊R\{3√2} gdyż 3√2 wyzerowuje mianownik
11 gru 22:15
piotr: funkcja x4/2−x3 ma dziedzinę R
natomiast funkcja x4/(2−x3) ma dziedzinę R−{3√2}
11 gru 22:20