Odległość między prostymi równoległymi
ADAM: Witam! Mam taki problem z zadaniem, że nie rozumiem dlaczego to co robię jest złe i dlaczego
nie wychodzi. Zadanie jest takie:
Znaleźć odległość między prostymi równoległymi:
l1:
x = 1 + t
y = −1 + 2t
z = t
l2
x = 2 + t
y = −1 + 2t
z = 1 + t
Ja próbowałem to robić tak, że wyznaczyłem równanie prostej prostopadłej do drugiej prostej,
przechodzącej przez punkt P1(2,−1,1). Następnie policzyłem punkt P2, czyli punkt przecięcia
tej nowej prostej z prostą l1. I jako odległość między prostymi chciałem podać odległość
miedzy punktem P1 a P2... no i nie była to dobra odpowiedź, a ja nie rozumiem dlaczego.
11 gru 21:15
Mila:
Jaka jest odpowiedź, liczę.
11 gru 21:42
ADAM: 2√33
11 gru 21:46
ADAM: Tzn. ja wiem jak je obliczyć, ale nie wiem czemu nie można tego zrobić tak jak opisałem pod
zadaniem. No chyba, że robię błąd rachunkowy gdzieś w kółko i dlatego mi to tak nie wychodzi
11 gru 21:46
Mila:
Błąd rachunkowy pewnie.
11 gru 22:01
Mila:
P=(1,−1,0)∊l
1
P'− Rzut P na prostą l
2
P'=(2+t,−1+2t,1+t)
PP'
→=[2+t−1,−1+2t+1,1+t−0]=[t+1,2t,t+1]
PP'⊥[1,2,1]⇔
[t+1,2t,t+1] o [1,2,1]=0⇔
t+1+4t+t+1=0
6t=−2
| | 5 | | 5 | | 2 | | 4 | | 4 | |
|PP'|2=( |
| −1)2+(− |
| +1)2+( |
| )2=3* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Można innymi sposobami.
11 gru 22:04
Mila:
|| sposób
k=[1,2,1] wektor kierunkowy prostych równoległych
P=(1,−1,0)∊l1
P
0=(2,−1,1)
PP
0→=[1,0, 1]
| | | [1,2,1] x [1,0, 1] | | |
d(P,l2)= |
| = |
| | √12+22+12 | |
| | | [2,0,2| | | √8 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | √3 | |
11 gru 22:11
piotr: Płaszczyzna prostopadła do l2: przechodząca przez P1(2,−1,1):
1(x−2) + 2(y+1) + 1(z−1)=0
⇒
P2(4/3, −1/3, 1/3) − punkt wspólny powyższej płaszczyzny i prostej l1
odległość:
2/√3
11 gru 22:14