Równanie logarytmiczne z parametrem
zgredek: Dla jakich wartości parametru m równanie ma tylko jedno rozwiązanie?
(x−m)*log5(2x−7)=0
Czy będzie tak:
D: x ∊ (3,5;∞)
log5(2x−7) ma miejsce zerowe dla x=4, więc nawias nie może mieć miejsca zerowego stąd (x−m)≠0
x≠m
Coś dalej?
11 gru 20:28
irena:
(x−m)*log5(2x−7)=0
x=m lub 2x−7=1
x=m lub x=4
Jest jedno rozwiązanie dla m=4
11 gru 20:35
zgredek: Ale dla m<3,5 to równanie ma też jedno rozw. bo x ∊ (3,5;∞) więc jeśli m < 3,5 to nawias nigdy
nie będzie miał 0 a log zawsze będzie miał zero dla x=4
11 gru 20:42
irena:
No tak, ale jeśli m=3 (na przykład), to masz równanie
(x−3)*log5(2x−7)=0
i to równanie ma 2 rozwiązania:
x1=3 lub x2=4
11 gru 20:48
zgredek: ale dziedzina
x>3,5 czyli x≠3 więc (x−3)*log5(2x−7)=0
x=3 nas nie zadawala
11 gru 20:50
zgredek: bo już ze znajomymi myślimy i myślimy i nie będzie czasem m ∊ (−∞;3,5> u {4} ?
11 gru 20:51
irena:
Masz rację. Dziedziną równania jest zbiór (3,5; ∞).
Jeśli więc m∊(−∞; 3,5> ∪ {4}, to równanie ma jedno rozwiązanie: x=4.
11 gru 20:57