matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
da
q:
Proste równanie różniczkowe. Niby proste ale wolfram się chyba gubi? Jak to zrobić. x'=tx−1
11 gru 20:21
jc:
x' − tx = −1
√
π
(x e
−t
2
/2
)' = −e
−t
2
/2
= −
erf(t)'
2
√
π
x e
−t
2
/2
= −
erf(t) + C
2
√
π
x = (−
erf(t) + C)e
t
2
/2
2
11 gru 21:39