Wzajemne położenie prostych
walicha: Proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Zbadaj wzajemne położenie prostych l
1 i l
2, a następnie znajdź równanie płaszczyzny
zawierające te proste.
| | x − 2 | | y | | z + 1 | |
l1 : |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
| | ⎧ | x = −2 + 6t | |
| l2: | ⎨ | y= 1 + 4t |
|
| | ⎩ | z=3 + 8t | |
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ogólnie jak robi się takie zadania?
Mila:
l
1:
x=2+3s
y=2s
z=−1+4s, s∊R
k
1=[3,2,4] wektor kierunkowy prostej l
1
k
2=[6,4,8]
| 3 | | 2 | | 4 | |
| = |
| = |
| proste są równoległe |
| 6 | | 4 | | 8 | |
P=(2,0,−1)∊l
1
P
0=(−2,1,3)∊l
2
PP
0→=[−4,1,4]
n
→=[−4,1,4] x [6,4,8]=[−8,56,−22] || [4,−28,11]
π:
4*(x+2)−28(y−1)+11*(z−3)=0
π: 4x−28y+11z+3=0
==============