Oblicz granice o ile istnieje, jeżeli nie istnieje, podaj dowód
crgz: | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim(x→−∞)( |
| )−x2 + x = lim(x→−∞)( |
| )−x2 * ( |
| )x = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= lim(x→−∞)( |
| )∞ * ( |
| )−∞ = | 0*2∞| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze rozwiązałem ?
11 gru 19:56
crgz: S.N. dobra nie ważne
11 gru 19:58
crgz: Ktoś potrawi to rozwiązać ?
14 gru 17:41
kochanus_niepospolitus:
to w końcu nieważne czy ważne
14 gru 17:49
kochanus_niepospolitus:
skoro x −> −∞ to −x2 + x −> −∞
masz błąd w drugiej linijce w pierwszej potędze (brak minusa)
14 gru 17:50
kochanus_niepospolitus:
wynik oczywiście jest błędny
14 gru 17:51
crgz: dzieki czyli = ... = lim 2∞ * 2∞ = ∞
wolfram alpha mówi ze jest ok xD
14 gru 18:08
kochanus_niepospolitus:
tak
14 gru 18:11