Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Stosunek długości ramion jest równy 5
karolina: Trapez prostokątny jest opisany na okręgu. Stosunek długości ramion jest równy 5. Długość
krótszej podstawy jest o 2 krótsza od długości krótszego ramienia. Różnica długości podstaw
trapezu jest dwa razy dłuższa od długości jego wysokości. Oblicz długość krótszego ramienia
tego trapezu. Uzasadnij odpowiedź.
11 gru 19:36
wmboczek: dłuższa podstawa 5x+2 (czworokąt na okręgu)
Pitagoras (2x+2)2+(4x+4)2=(5x)2
11 gru 20:20
karolina: wyjasni ktoś?>
22 gru 17:25
Mila:
Wyjaśnię, jeśli sprawdzisz treść zadania.
22 gru 19:31
karolina: sprawdizłam
27 gru 10:21
karolina: zrobi ktoś?
27 gru 14:26
Mila:

1)
a+b=6h z warunku wpisania okręgu w czworokąt⇔
a+h−2=6h
a=5h+2
2)
a−b=2h z treści zadania
a−b=5h+2−h+2=4h+4 z poprzednich obliczeń
4h+4=2h
2h=−4 sprzeczność
Inaczej:
|EB|=4h+4
h
2+(4h+4)
2=(5h)
2
h=2+
√6
wtedy nie ma zgodności z warunkiem różnicy długości podstaw.
sprzeczne są warunki w zadaniu.
nie istnieje trapez ,aby były spełnione podane warunki.
Z jakiej książki masz to zadanie?
27 gru 19:55
karolina: konkurs kuratoryjny zachodniopomorskie 2016/17 etap wojewódzki
27 gru 20:02
karolina: jezy tam jest bład sotsunek jest równy pierwiadtek z 5
27 gru 20:03
Mila:
No widzisz, prosiłam o sprawdzenie.
Ponadto nie odpowiada się za kilka dni.
27 gru 20:15
karolina: nie wchodziłam na portal
27 gru 20:16
Mila:
Podaj linka, bo nie mogę znaleźć.
27 gru 20:34
28 gru 14:00