Dla jakiego parametru m
Cis: Dla jakiego parametru m równanie x2−2(m−1)x+m2−5=0 ma draw różne rozwiązania o
jednakowych znakach
11 gru 19:15
Cis: dwa *
11 gru 19:15
5-latek: Δ>0 (warunek konieczny na istnienie pierwiastkow
11 gru 19:17
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0
i
.................
i działaj
11 gru 19:18
Cis: | | −1 | |
Koncowo mi wyszlo m∊(−∞;√−5)U( |
| ;√5),mógłby ktoś sprawdzić? |
| | 4 | |
11 gru 19:19
Cis: Ale obawiam się,że prawa część przedziału jest źle
11 gru 19:21
piotr: m < −√5 ∨ √5 < m < 3
11 gru 19:24
piotr: Δ>0 ⇒ m < 3
c/a > 0 ⇒ m < −√5 ∨ m > √5
11 gru 19:27
piotr: Δ = 24 − 8m
c/a = m2 − 5
11 gru 19:28
Cis: a delta nie będzie (−2m+2)2−4m2+8m czyli 16m+4?
11 gru 19:33
Cis: A już widzę błąd,źle przepisałem,dziękuje za porady
11 gru 19:34