.
Julia: wyznacz wzór ogólny ciagu arytmetycznego w postaci uporządkowanej,
wiedząc że suma jego pięciu pierwszych wyrazów wynosi −30,
a drugi wyraz to −4.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
11 gru 18:23
Janek191:
S5 = − 30
a2 = a1 + r = − 4 ⇒ a1 =− 4 − r
a5 = a1 + 4 r = −4 − r + 4 r = 3 r − 4
więc
0,5*( a1 + a5)*5 = − 30 / : 5
0,5*( − 4 − r + 3 r − 4) = − 6 / *2
2 r − 8 = − 12
2 r = − 4
r = − 2
=====
a1 = −4 − (−2) = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
an = a1 + (n −1)*r = −2 + ( n −1)*(−2) = −2 − 2n + 2 = − 2n
an = − 2n
++++++++++++
11 gru 18:29
Julia: 0,5*( a1 + a5)*5 = − 30 / : 5 Skąd to się wzięło? Podstawiamy do jakiegoś wzoru? Skąd 0,5?
11 gru 18:34
Janek191:
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 0,5*(a1 + an)*n |
| | 2 | |
Wzór na sumę n kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego.
a
n = a
1 + ( n −1)*r
Wzór na n −ty wyraz ciągu arytmetycznego
11 gru 18:39
Eta:
S5= me*5 , m2= a3 −−− mediana
a3*5= −30 ⇒ a3= −6 i a2= −4 ⇒ r= −2
an= a2+(n−2)*r ⇒ an = −2n
=======
11 gru 18:45
PW: Eta, dowcipkujesz sobie z biednego dziecka, mediana
11 gru 18:50
Eta:
11 gru 19:04