na mocy twierdzenia sinusow
alamakota: W trojkacie ABC zachodzi zwiazek 2−cos2(α+β) = cos2α + cos2β udowodnij, ze jest to trojkat
prostokatny
11 gru 18:03
Rogalik: Coś mi się wydaje, że po lewej stronie miał być sinus...
2− sin2(α+β) = cos2α + cos2β
W trójkącie : α + β = 180 −γ
Za wzoru redukcyjnego: sin(α+β) = sin(180−γ)=sinγ
1 + 1 − cos2α − cos2β = sin2γ
Z jedynki trygonometrycznej:
sin2α+sin2β=sin2γ ozn.(*)
Z tw sinusów: sinα = 2Ra, sinβ=2Rb, sinγ=2Rc , (a,b,c − boki trójkąta odpowienio naprzeciwko
α,β,γ; R − promień okręgu opisanego na trójkącie).Podstawiamy do (*)
(2Ra)2 +(2Rb)2 = (2Rc)2 /:4R2
a2 +b2=c2.
Z twierdzenia odwrotnego do tw. Pitagorasa wynika, że trójkąt jest prostokątny.
11 gru 20:46