wzory Viete
aniasz0897: dla jakiego p równanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa różne rozw. spełniające IX1−X2I=1,5
11 gru 18:01
11 gru 18:05
Janek191:
Δ > 0
| | √Δ | | √Δ | |
I x1 − x2 I = I − |
| I = |
| = 1,5 |
| | a | | a | |
11 gru 18:05
5-latek: Witam i pozdrawiam
11 gru 18:06
PW: Funkcja kwadratowa
f(x) = 2x(x−1,5) = 2x
2−3x
ma miejsca zerowe x
1=0, x
2=1,5 spełniające warunek podany w zadaniu: |x
1−x
2|=1,5.
Przesunięcie wykresu tej funkcji o wektor [p,0] (równolegle do osi OX) nie zmienia odległości
między miejscami zerowymi. Po przesunięciu otrzymamy wykres funkcji
g(x) = f(x−p) = 2(x−q)
2−3(x−q)
g(x) = 2x
2−4qx+2q
2−3x+3q
(1) g(x) = 2x
2−(4q+3)x+2q
2+3q.
Przyrównujemy współczynniki funkcji po lewej stronie badanego równania i funkcji g:
(2) p+1 = 4q+3 i p+1 = 2q
2+3q,
skąd wynika
4q+3 = 2q
2+3q
2q
2−q−3 = 0.
| | 1−5 | | 3 | |
Δ=25, a więc q= |
| =−1 lub q= |
| . Po podstawieniu do (2) dostajemy |
| | 4 | | 2 | |
p=−2 lub p=8.
11 gru 18:44
PW: Korekta. Przepraszam za bałagan w oznaczeniach. Miało być:
wektor [ q, 0 ]
i dalej
g(x) = f(x−q) = ... (już dalej jest dobrze)
11 gru 20:27
Janek191:
cd.
Δ = p
2 − 6 p − 7 >0
Δ
1 = 64
p
1 = − 1 p
2 = 7
więc
p ∊ ( −
∞, −1) ∪ (7. +
∞)
oraz
√p2 − 6p − 7 = 3
p
2 − 6 p − 7 = 9
p
2 − 6 p − 16 = 0
Δ
2 = 100
więc
p = −2 lub p = 8
=================
12 gru 07:44