pochodna funkcji złożonej
czekolada: Proszę o pomoc w zadaniu!
Dane są funkcje różniczkowalne g i h. Niech stale g(x)>0. Wykaż, że pochodna funkcji f(x) =
g(x)
h(x) wynosi
| | h(x)g'(x) | |
f ' (x) = f(x)(h'(x) ln g(x) + |
| , |
| | g(x) | |
Wywnioskuj stąd następujące wzory:
(g(x)
a)' = ag (x)
a−1 g'(x), a ∊ R
(a
h(x))' = a
h(x) h'(x) ln a, a>0
Nie mam pojęcia jak mam to rozpisać
11 gru 17:55
Rogalik: Brakuje nawiasu na końcu po ułamku.
Trzeba najpierw zlogarytmować logarytmem naturalnym obustronnie równanie f(x) = g(x)h(x).
ln f(x) =ln g(x)h(x) {uwaga: z zał. wynika, że f(x)>0 dla każdego x, więc ln istnieje}
ln f(x) = h(x) ln g(x) {korzystamy z własności logarytmów)
teraz liczymy pochodne obu stron po x, dla uproszczenia zapisu, opuszczę wszędzie x.
1/f *f ' =h' * lng + h * 1/g * g' { pochodna iloczynu i funkcji złożonej}
Obie strony mnożę przez f(x)
f ' =f(h' *lng + h *1/g * g') tego ostatniego nawiasu brakowało u Ciebie.
11 gru 21:11