Na rysunku poniżej zaznaczono na dwóch prostych równoległych po cztery punkty.
karolina: Na rysunku poniżej zaznaczono na dwóch prostych równoległych po cztery punkty.
Odległość między tymi prostymi jest równa 2. Wiadomo, że 1 = AB=EF , 2=BC=GF
i 3=CD=HG . Tworzymy trójkąty o wierzchołkach w punktach A,B,C,D,E,F,G,H.
a) Oblicz, ile istnieje wszystkich takich trójkątów.
b) Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich takich trójkątów trójkąta o polu
powierzchni równym 3.
11 gru 17:54
Mila:
Jakie punkty są na pierwszej a jakie na drugiej prostej?
11 gru 18:09
karolina: a,b,c,d 1 prosta
e,f,g,h 2 prosta
11 gru 18:18
Mila:

a) Liczba trójkątów
BC i trzeci wierzchołek z dolnej prostej lub CD i trzeci wierzchołek z dolnej prostej
EG i trzeci wierzchołek z górnej prostej lub GH i trzeci wierzchołek z górnej prostej
2*4+2*4=16
c)
|Ω|=48
A−pole Δ jest równe 3
|A|=16
11 gru 18:52
karolina: dziękuję ♥
11 gru 19:29