.
coolby: Rzucamy dwukrotnie symetryczna sześcienną kostką do gry .
Niech p oznacza prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym ,
że suma oczek uzyskanych w obu rzutach jest mniejsza od 6 Wówczas :
prosze o pomoc
11 gru 17:47
5-latek: Wowczas mozemy isc do domu .
11 gru 17:50
Janek191:
I Ω I = 52 = 36
A = { ( 1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(2,1),(2,2),(2,3),(3,1),(3,2),(4,1)}
I A I = ?
P( A) = ?
11 gru 17:50
Janek191:
Oczywiście
I Ω I = 62 = 36
11 gru 17:52
coolby: Mam pytanie− dlaczego nie liczymy że (1;1) występuje dwa razy? Tak samo (2;2)?
11 gru 17:53
coolby: :(
11 gru 18:20
PW: Przykazanie nr 1:
− Zbuduj model matematyczny przestrzeni zdarzeń elementarnych.
Janek191 to zrobił, co widać po mocy Ω i sposobie wypisania A.
Wynikiem doświadczenia jest para liczb (a,b), gdzie a,b∊{1,2,3,4,5,6}. Mówimy o parze liczb
(czyli dwuelementowym ciągu), gdyż notując wynik dwukrotnego rzutu zapisujemy:
(wynik pierwszego rzutu, wynik drugiego rzutu).
Wyniki (1,1) czy (5,5) występują na liście wszystkich możliwych wyników tylko raz,
tak samo jak każdy inny.
Wyniki
(3,6) i (6,3)
są różnymi między sobą wynikami (różnymi ciągami).
11 gru 20:19