Przekształcenia funkcji z wartością bezwzględną.
Szymon: Witam serdecznie. Mam pewien problem z zadaniem.
"Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f:R−−>R. Naszkicuj wykresy funkcji : g(x)=|f(x)|,
h(x)=|f(2−x)−1|, k(x)=|2−f(x)|.
Problem polega na tym, że nie wiem, od czego zacząć przekształcanie, g(x) jest banalne, lecz
np. h(x) nie wiem czy najpierw odbić symetrycznie względem osi y czy najpierw wektory, czy
jeszcze pierwsza wartość bezwzględna czyli odbicie wszystkiego na górę.
Jest jakaś reguła uniwersalna do wszelkich zadań tego typu ? od czego zaczynać przekształcanie.
Z góry dzięki za odp, bardzo długo się nad tym trudzę i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Pozdrawiam
11 gru 16:37
kochanus_niepospolitus:
najpierw przesuwasz ... na końcu 'przerzucasz' przez oś OX
11 gru 16:40
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
h(x) powstaje w taki sposób:
1) f(x) przerzucasz symetrycznie względem osi OY ... aby powstało f(−x)
2) przesuwasz w lewo o 2 jednostki (bo +2) i otrzymujesz f(2−x)
3) lecimy 1 w dół (bo −1) i otrzymujemy f(2−x) − 1
4) I teraz nakładamy moduł (czyli przerzucamy co jest pod osią OX)
11 gru 16:42
Szymon: No właśnie niestety odpowiedź jest inna w książce, czy byłaby możliwość w jakiś sposób, żebym
wysłał zdjęcie przykładu i odpowiedzi ? Nie mam tu możliwości dodania zdjęc lecz z odpowiedzi
wynika że, przekształcano tak : w h(x) najpierw przesunięto o wektory, potem wykonano symetrię
względem osi OY i na koniec wartość bezwzględna odbcie wszystkiego do góru. Bardzo byłbym
wdzięczny za pomoc.
11 gru 17:39
Szymon: ?
11 gru 22:08
iteRacj@: to spróbuj w takiej kolejności
1) przesuwasz w prawo o 2 jednostki i otrzymujesz f(x−2)
2) f(x−2) przerzucasz symetrycznie względem osi OY , żeby otrzymać f(2−x)
3) przesuwasz o 1 w dół (bo −1) i otrzymujesz f(2−x) − 1
4) I moduł (czyli przerzucamy co jest pod osią OX)
11 gru 22:21
iteRacj@: sprawdź, czy dokładnie wykonujesz przekształcenia, bo te początkowe to izometrie i ich
kolejność nie ma znaczenia
11 gru 22:45
Szymon: Niestety w ten sposób który podałeś odpowiedź także się niezgadza. Zgadza się jeśli przesunie
się o 2 jednostki w lewo. A jest na to jakaś reguła ? skąd wziąłeś taką właśnie kolejność ?
11 gru 22:57
iteRacj@: −(x−2) = −x+2 = 2−x
11 gru 23:14
iteRacj@: a jesli najpierw przesuniesz o 2 jednostki w lewo i potem symetria wzgledem osi OY?
11 gru 23:28
Szymon: Wtedy jest poprawnie. Ale skąd mam to wiedzieć podczas robienie zadania jeśli nie znam
odpowiedzi
12 gru 06:38