parametr
00000: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2−m|x|+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania? Jak zrobić
takie zadanie? trzeba postawić jakieś założenie i liczyć czy jakoś graficznie? proszę o jakieś
wskazówki, bo nie ma pojęcia jak się za to zabrać.
11 gru 16:22
iteRacj@: wykorzystaj, że x2 = |x|2 czyli
2|x|2−m|x|+m−2=0
było podobne zadanie niedawno, poszukaj
11 gru 16:38
00000: niestety, ale nic mi to nie mówi
11 gru 17:05
5-latek: Witam
iterecj@ 
Wewdlug mnie tutaj tylko nalezy policzyc delte bo nie wiemy jakie te rozwiazania maja byc
czy dwa dodatnie ,czy ujemne czy jedno ujemne a drugie dodatnie czy jedno x=0 i drugie
dodatnie czy drugie ujemne
11 gru 17:13
Janek191:
Δ = m
2 − 4*2*(m −2) = m
2 − 8 m + 16 = ( m − 4)
2 = 0
m = 4
=====
spr.
2 I x I
2 − 4 I x I + 2 = 0 / :2
I x I
2 −2 I x I + 1 = 0
Δ = 4 − 4*1*1 = 0
x = − 1 lub x = 1
==============
11 gru 17:21
Darek: Wydaje mi się ,że można to zrobić też tak:
2|x|
2−m|x|+m−2=0
t=|x| , t ∊ <0,+
∞)
2t
2−mt+m−2=0
Aby były dwa rozwiązania mamy dwie opcje:
1)
2)
11 gru 17:23
iteRacj@: witaj
5−latku
zaraz rozpiszę wszystkie możliwe ilości rozwiązań w takim zadaniu, to sprawdzicie słuszność
moich teorii
11 gru 17:56
iteRacj@:
zacznę od takiej zapisania równania 2x2−m|x|+m−2=0 w postaci:
2|x|2−m|x|+m−2=0
i postawię zmienną pomocniczą t = x2,
2t2−mt+m−2=0
jeśli rozwiązaniem tego równania będzie liczba nieujemna (t≥0), to również równanie wyjściowe
będzie mieć rożwiązania
obliczam deltę równania "pomocniczego" ze zmienną t
1. Δt < 0 → równania ze zmienną t nie ma rozwiązań → równanie wyjściowe ze zmienną x nie ma
rozwiązań
2. Δt = 0 → równania ze zmienną t ma jedno rozwiązanie to
a/ jeśli to < 0 → równanie wyjściowe ze zmienną x nie ma rozwiązań (bo nie jest spełniony
warunek t≥0)
b/ jeśli to = 0 → równanie wyjściowe ze zmienną x też ma jedno rozwiązanie x=0
b/ jeśli to > 0 → równanie wyjściowe ze zmienną x też ma dwa rozwiązania x1 = −√to i x2
= √to to co obliczył Janek191
3. Δt > 0 → równania ze zmienną t ma dwa rozwiązania t1 i t2
a/ jeśli oba są ujemne t1 < 0 i t2 < 0 → równanie wyjściowe ze zmienną x nie ma rozwiązań
(bo nie jest spełniony warunek t≥0)
b/ jeśli oba są dodatnie t1 > 0 i t2 > 0 → równanie wyjściowe ze zmienną x też ma cztery
rozwiązania x1 = −√t1, x2 = √t1,x3 = −√t2 i x4 = √t2
c/ jeśli (t1 < 0 i t2 > 0) lub (t1 > 0 i t2 < 0) → równanie wyjściowe ze zmienną x ma
dwa rozwiązania
d/ jeśli (t1 > 0 i t2 = 0) lub (t1 = 0 i t2 > 0) → równanie wyjściowe ze zmienną x ma
trzy rozwiązania
e/ jeśli (t1 < 0 i t2 = 0) lub (t1 = 0 i t2 < 0) → równanie wyjściowe ze zmienną x ma
jedno rozwiązanie
11 gru 18:23
iteRacj@:
@00000
czy to co napisałam coś Tobie wyjaśniło i czy już wiesz jak masz rozwiązywać?
11 gru 18:24
5-latek: dziekuje Ci
11 gru 18:25
iteRacj@:
ale czy się z tym zgadasz?

i czy to sie dało przeczytać?
11 gru 18:26
iteRacj@:
z tych możliwości wynika, że (tak jak napisał Darek) są dwie sytuacje,
kiedy końcowe równanie bedzie mieć dwa rozwiązania
2t
2−mt+m−2=0
pierwsza:
lub
druga:
| ⎧ | Δt > 0 | |
| ⎩ | t1 < 0 ∧ t2 > 0 |
|
i oba układy równań nalezy rozwiązać
11 gru 19:38