granica
granice: oblicz granice lewostronna:
f(X)= (2 1x−1 +1)/x
x−−> 1
dwa jest do potęgi 1/1−x
proszę o dokładne rozwiąaanie. wychodzi mi 11−=−1. a w odpowiedziach mam 1.
11 gru 15:59
kochanus_niepospolitus:
| | 21/(x−1) +1 | | 21/0−+1 | | 0 + 1 | |
limx−> 1− |
| = [ |
| ] = |
| = 1 |
| | x | | 1 | | 1 | |
11 gru 16:44
granice: w mianowniku nie trzeba wstawiać 1− ? myślałam,że jeśli na górze wychodzi liczba na plusie,
na dole coś z minusem to będzie ujemna liczba.
11 gru 16:56
kochanus_niepospolitus:
w mianowniku masz liczbę NIESKOŃCZENIE BLISKO 1 (ale odrobinę mniejsza), więc przyjmujesz, że
jest to 1
11 gru 16:57
granice: okej dziękuje
11 gru 17:03