Ostrosłup
Maciek: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź boczna ma długość
12. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek rozłącznej z
nią krawędzi bocznej. Oblicz pole ottrzymanego przekroju
| | a*h | |
tak więc pole przekroju to |
| a=6, 62+(3√3)2 = h2 => h=√63 , h=3√7 |
| | 2 | |
| | 18√7 | |
P = |
| = 9√7 a w odpowiedzi jest 9√5, jest ktoś w stanie wskazać u mnie błąd? |
| | 2 | |
11 gru 15:28
Maciek: up
11 gru 17:31
Mila:
Błędnie obliczona h. Nie widzę Twojego rysunku, ale chyba stosujesz tw. Pitagorasa do Δ,
który nie jest prostokątny.
Wychodzi wynik 9√5.
11 gru 18:24
Mila:

1)
W ΔABS:
12
2=6
2+12
2−2*6*12*cosα
2) W ΔAFB:
e
2=6
2+6
2−2*6*6*cosα
e
2=54
3)
W ΔFBE:
e
2=h
2+|BE|
2
54=h
2+3
2
h
2=45
h=3
√5
4)
P
ΔBCF=9
√5
===========
11 gru 18:29
Maciek: Racja, popełniłem ten błąd.
W punkcie b miałem wyliczyć cos kątu nachylenia przekroju do podstawy, finalnie mi wyszło z tw.
cosinusów, ale pierw próbowałem innym sposobem, jest ktoś w stanie wskazać co założyłem źle?
Bo nie mogę się dopatrzeć błędu w obliczeniach
http://scr.hu/3mbd/mnrg5
11 gru 20:45