Czy istnieje taki trójkąt?
Natala17: Czy mozna zbudować trójkąt, którego długości boków są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi, a
miara największego kąta wewnętrznego jest dwa razy większa od miary najmniejszego kąta
wewnętrznego?
11 gru 15:11
g:

Ze wzoru na pole trójkąta:
cb sin α = ab sin 2α = ab 2 sin α cos α
Z tw. kosinusów:
| | c | |
a2 = b2 + c2 − 2bc* |
| / *a |
| | 2a | |
a
3 = ab
2 + ac
2 −bc
2
a(a
2−b
2) = c
2(a−b)
a(a+b) = c
2
b = a+1, c = a+2
a
2 − 3a − 4 = 0
a = 4, b=5, c=6
11 gru 16:20