Funkcja
TheMetsu: Dana jest funkcja f(x)= x−|x| zapisz wzór funkcji g i naszkicuj jej wykres:
a) g(x)= f(x+1)
b) g(x) = f(−x)
c) g(x) = f(x)+2
11 gru 12:44
Jerzy:
a) g(x) = (x + 1) − | x + 1|
dla: x + 1 ≥ 0 ; g(x) = x + 1 − ( x + 1) = 0
dla: x < 1 ; g(x) = x + 1 − (− x −1 ) = 2x + 2
11 gru 12:47
Jerzy:
drugi warunek, to oczywiście: dla: x + 1 < 0
11 gru 12:49
TheMetsu: Ja znalazlem takie rozwiązanie. Nie wiem czy dobre
g(x) = 2(x+1) dla x∊(−∞;1) x<−1
g(x) 0 dla x∊<−1;8) x≥−1
11 gru 12:50
Jerzy:
Nie do końca:
Dla x < − 1 g(x) = 2(x + 1)
Dla x ≥ − 1 g(x) = 0
11 gru 12:54