xyz
xyz: jak zapisać w układzie XYZ równanie prostej równoległej do osi ?
np. do osi OZ przechodzącej przez jakiś punkt (x,y)
oraz samej osi zetów
11 gru 11:27
g: Na przykład parametrycznie [x,y,z] = [0,0,1]*t + [x0,y0,0]
11 gru 11:36
xyz: to mi nic nie mówi:(
potrzebuję równania z = t
11 gru 12:27
Jerzy:
Przecież g Ci napisał:
x = x0 + 0*t
y = y0 + 0*t
z = 0 + 1*t
11 gru 12:29
xyz: problem polega na tym,ze mam scałkować [x+y, y−x, 2z−x−3y] wzdłuż boków sześcianu , którego
dolny wierzchołek znajduje się w (0,0,0) tak,ze cały jest w dodatniej ósemce układu XYZ
1. wzdłuż odcinka leżącego na osi OZ od O do jakiegoś zadanego z
a potem jeszcze wzdłuż pozostałych dwu boków
11 gru 12:59