ciagi granica
zxc: oblicz granice ciągu:
lim
3√n3+2n2 − n
n→
∞
| | 2 | |
proszę o rozwiązanie całego przykładu z wyjaśnieniem, ponieważ wynik powinien wyjść |
| a |
| | 3 | |
ja nie wiem dlaczego
11 gru 11:12
jc:
a=
3√n3+2n2,
Potem dzielisz licznik i mianownik przez n
2 i stosujesz twierdzenie o arytmetyce granic.
11 gru 11:17
zxc: możesz mi to rozpisać?
11 gru 11:23
jc: Po prostu w drugim wzorze zamiast a pisujesz pierwiastek.
Ten drugi wzór to tożsamość.
a=
3√n/n =
3√1−2/n→1.
| | a3−n3 | | 2n2 | | 2 | |
a−n= |
| = |
| = |
| →2/3 |
| | a2+an++n2 | | a2+an++n2 | | (a/n)2 + (a/n) + 1 | |
11 gru 11:31
jc: Mała pomyłka powyżej.
Oczywiście miało być a/n=3√n3+2n2/n = 3√1+2/n→1.
Tyle błędów w jednej linii ...
11 gru 11:34
jc: A dalej też jakieś cuda.
| | a3−n3 | | 2n2 | | 2 | |
a−n= |
| = |
| = |
| →2/3 |
| | a2+an+n2 | | a2+an+n2 | | (a/n)2+(a/n)+1 | |
11 gru 11:35
zxc: dobra a jak w liczniku wychodzi 3, bo mi wsie wydawalo ze a/n→0
11 gru 11:36
zxc: mianowniku*
11 gru 11:37
jc: a/n=3√n3+2n2/n=3√(n3+2n2)/n3 = 3√1+2/n →1
11 gru 11:41
zxc: dalej tego nie widze, mozesz mi to rozpisac na kartce i wyslac na email?
11 gru 12:01
jc: Już bardziej tego nie rozpiszę. Mogę dodać tylko uwagę. Jeśli b
n →g, to
3√bn →g.
| | 3√x | |
No dobrze, n=3√n3, |
| = 3√x/y. |
| | 3√y | |
11 gru 12:07
jc: Znów błąd. bn →g ⇒ 3√bn →3√g.
11 gru 15:27