Ilość synów i córek
Ola: Witajcie,
Możecie pomóc?
Mam zadane takie zadanie i nie wiem jak to ugryźć
Pani Agnieszka ma więcej córek niż synów. Zapytana ilu ma synów i córek odpowiedziała:
Gdybym miała 2 razy wiecej synów niż mam, to miałabym osmioro dzieci. Jeden z jej synów dodał:
Gdyby mama miała 2 razy mniej córek, to miałby tylko czworo dzieci.
Ile córek i synów ma Pani Agnieszka? ( znajdź wszystkie możliwe rozwiazania!).
Proooszę...
11 gru 09:03
Jerzy:
1) 1 syn + 6 córek
2) 2 synów + 4 córki
3) 3 synów + 2 córki ( odpada , bo c > s )
11 gru 09:14
Ola: Extra! dzięki
a mógłbyś mi napisać jak do tego doszedłeś? Jak patrzę, na odpowiedź, to
wydaje sie oczywiste teraz, ale chciałabym umieć takie coś na przyszłosc rozwiązać
11 gru 09:21
Jerzy:
Ilość dzieci: y*s + x*c
Najpierw zapisałem dwa równania wynikające z treści:
2*y*s + x*c = 8
| 1 | |
y*s + |
| *x*c= 4 ⇔ 2*y*s + x*c = 8 , a więc dostałem pierwsze równanie , czyli ten sposób |
| 2 | |
nie prowadzi do sukcesu.
Zacząłem więc podstawiać pod y oraz x liczby naturalne i sprawdzać, które spełniaja warunki
zadania.
11 gru 09:27
Ola: Extra! Dzięki
11 gru 09:30