Pomocy ^^
Andrzej: Oblicz ekstremum warunkowe funkcji
f(x,y)=x
2+y
2−8x+10 przy warunku 3x+2y=6
Bardzo proszę o rozwiązanie w środę kolos
10 gru 22:59
jc: f = (x−4)2 + y2 − 6
To zadanie z geometrii. Interesuje nas kwadrat odległości punktów na prostej 3x+2y=6
od punktu (4,0). Mamy jedno minimum lokalne (równocześnie globalne).
x=4+3t
y=2t
3(4+3t)+2(2t)= 6
13t = −6, t=−6/13, x=4−18/13, y=−12/13.
10 gru 23:10
Andrzej: Nic nie rozumiem

Jeśli mógłbyś zrobić tymi etapami
1. Dziedzina
2. Pochodne pierwszego i drugiego rzędu
3. Układ równań
4. Macierz i interpretacja
Chciałbym się coś z tego dowiedzieć.. wyszedł mi punkt z układu równań (7,4) i nie wiem co
dalej i czy jest w ogóle dobrze
10 gru 23:23
jc: Nie wiem, jakie stosowaliście metody. Podstawiasz y=(6−3x)/2
i badasz funkcję kwadratową.To chyba potrafisz. Masz jedno minimum.
Wcześniej podałem Ci interpretację geometryczną problemu.
Żadnych pochodnych nie potrzebujesz.
10 gru 23:42