Układ równań
Maciek: Suma dwóch liczb dodatnich jest czterokrotnie większa od ich różnicy, a iloczyn tych liczb jest
czterokrotnie większy od ich ilorazu
10 gru 21:52
wmboczek: x+y=4(x−y)
xy=4x/y
y=3/5x
x=10/3
10 gru 21:56
Maciek: Zrobiłem tak i okazało się że jest więcej rozwiązań
10 gru 22:03
Jolanta: Jakie masz rozwiazania ?
10 gru 22:09
wiesiu: Bo z drugiego masz y2=4
10 gru 22:13
wiesiu: To Ci daje 2 rozwiązania
10 gru 22:13
wiesiu: Chociaż z drugiej strony mają być dodatnie co wyklucza jedno z rozwiązań
10 gru 22:18
piotr: {x = −10/3, y = −2}, {x = 10/3, y = 2}
10 gru 22:18
Jolanta: liczby dodatnie
10 gru 22:19
Mila:
x>0 i y>0
1) x+y=4x−4y
3x−5y=0
xy
2=4x /:x⇔
spr.
lub
2) x+y=4x−4y
10 gru 22:26
Mila:
Są jeszcze inne?
10 gru 22:29