Całki
janek: Oblicz ∫x−13√x+1
Rozwiązałem przez podstawienie ale mam wynik inny niż w odpowiedziach :c
Podstawiałem t=pierwiastek 3 stopnia z x+1
10 gru 21:25
Bogdan:
| | −x − 1 | |
Nic nie widać. Czy tak wygląda ta całka ∫ |
| dx ? |
| | 3√ x + 1 | |
10 gru 21:47
janek: Tak tylko w liczniku x−1
10 gru 22:32
Bogdan:
| | x − 1 | | t − 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dt = ∫ (t2/3 − 2t−1/3) dt = ... |
| | 3√ x + 1 | | t1/3 | |
x + 1 = t, dx = dt, x − 1 = t − 2
10 gru 22:45
jc:
| x−1 | |
| = [(x+1) − 2](x+1)−1/3 = (x+1)2/3 − 2(x+1)−1/3 |
| 3√x+1 | |
całka = (3/5)(x+1)
5/3 − 3(x+1)
2/3
10 gru 22:47
janek: Okej, wyszło mi tak samo, tylko w odpowiedziach był wzór po uproszczeniu... Przepraszam za
zabranie czasu
10 gru 23:02