stereometria
nati2012: W kulę wpisano dwa stożki o wspólnej podstawie. Kąt rozwarcia jednego z nich ma miarę α∊(
0;90), a drugiego: 180 − α. Wyznacz stosunek objętości tych stożków. Mam rysunek przekroju i
nie wiem co dalej.
10 gru 20:14
wmboczek: V1/V2=H1/H2
H1tgα/2=r (stożka)
chyba tg2α/2 ostatecznie wychodzi
10 gru 20:23
nati2012: a można to jakoś przekształcić, bo w odpowiedziach jest 1+cosα1−cosα?
10 gru 20:39
wmboczek: można tgx/2=(1−cosx)/sinx
10 gru 20:44
nati2012: Dziękuję bardzo
10 gru 20:49