równanie liniowe
algebra: Wiecie może jaki jest wzór ogólny na (x,y,z) dla ax + by + cz = d?
Wiem, że dla ax + by = c jest to
10 gru 18:59
algebra: Podzieli się ktoś wiedzą?
11 gru 15:12
Pytający:
Czy chodzi Ci po prostu o przejście z równania ogólnego na równanie parametryczne odpowiednio
prostej i płaszczyzny?
Równanie ogólne prostej:
Ax+By+C=0
Prosta ta jest równoległa do wektora [B,−A], stąd równanie parametryczne to:
x=x0+Bt
y=y0−At, t∊ℛ
Równanie ogólne płaszczyzny:
Ax+By+Cz+D=0
Równanie parametryczne płaszczyzny to:
[x,y,z]=p0+s*u+t*v, gdzie:
p0=[x0,y0,z0],
s,t∊ℛ,
u=[u1,u2,u3],v=[v1,v2,v3] to liniowo niezależne wektory równoległe to tej płaszczyzny.
Inaczej zapisane:
x=x0+su1+tv1
y=y0+su2+tv2
z=z0+su3+tv3
Wektory u, v można np. wybrać spośród wektorów:
p=[B,−A,0]
r=[0,C,−B]
q=[−C,0,A]
(przykładowo dla B=0 nie można wybrać wektorów p, r, bo są one wtedy liniowo zależne, trzeba by
wybrać p, q lub r, q).
11 gru 16:44
algebra: Na zajęciach rozwiązywaliśmy równania postaci ax + by =c przez wyznaczenie jakiegoś konkretnego
rozwiązania, a potem podstawienie do wzoru, który podałem.
Chciałbym teraz móc rozwiązać takie równanie z dodatkową (trzecią) zmienną, tj. równania
postaci ax + by + cz = d
Mogę wyliczyć jakieś konkretne rozwiązanie tego równania, ale żeby podać ogólny wzór na x,y,z
muszę mieć wzór.
Czemu w swoich wzorach na x,y czy też x,y,z nie uwzględniasz dzielenia przez nwd, które
podałem?
11 gru 18:55
Pytający:
Czemu nie uwzględniam dzielenia przez nwd? Bo jeśli idzie o prostą/płaszczyznę, to
współczynniki przy parametrze muszą jedynie zachować odpowiednie proporcje.
Równania:
x=x
0+Bt
y=y
0−At, t∊ℛ
wyznaczają tę samą prostą, co np. równania:
x=x
0+2Bt
y=y
0−2At, t∊ℛ
wynika to z tego, że t∊ℛ.
Jednak te równania dla t∊ℤ nie dają już tych samych rozwiązań. W drugim przypadku co drugie
rozwiązanie występujące w pierwszym przypadku będzie pominięte.
Swoją drogą nie zgadłem, że (a,b) w Twoim poście to nwd(a,b). Warto było o tym napomknąć, tak
samo o tym, że mowa o rozwiązaniach całkowitych (można by się domyślić, ale nie trzeba).
Wracając do zadania − w zasadzie chodzi Ci niemal o to, o czym pisałem w poprzednim poście.
Interesują Cię punkty (rozwiązania) o współrzędnych całkowitych leżące na opisanej danym
równaniem płaszczyźnie.
Zatem dla równania diofantycznego:
Ax+By+Cx+D=0, gdzie: A,B,C,D∊ℤ
mającego rozwiązanie p
0=[x
0,y
0,z
0]∊ℤ
3 wydaje mi się, że szukane przez Ciebie wzory
przyjmą taką postać:
| | s[B,−A,0]+t[0,C,−B]+u[−C,0,A] | |
[x,y,z]=p0+ |
| , gdzie s,t,u∊ℤ |
| | nwd(A,B,C) | |
Czyli:
| ⎧ | x=x0+bs−cu | |
| ⎨ | y=y0−as+ct |
|
| ⎩ | z=z0−bt+au, gdzie: | |
| | A | | B | | C | |
s,t,u∊ℤ, a= |
| , b= |
| , c= |
| |
| | nwd(A,B,C) | | nwd(A,B,C) | | nwd(A,B,C) | |
13 gru 18:32
algebra:
Rzeczywiście zapomniałem dodać, że interesują mnie rozwiązania całkowite.
Na zajęciach NWD(a,b) oznaczamy jako (a,b) i myślałem, że to standard.
W każdym razie, serdeczne dzięki za odpowiedź!
15 gru 14:18
Adamm: (a, b) − tak faktycznie się oznacza, ale w liceum itd. bardziej obowiązuje zapis
NWD(a, b)
15 gru 15:12