równanie wymierne
anki: Cześć,
potrzebuję pomocy.
Mam podane równanie:
x/(x−10) − 8/(x−6) = 32/(x2−16x+60)
Wyznaczyłam dziedzinę tj. R\{6;10} i muszę podać wartość uproszczoną wyrażenia. Czy mógłby mi
ktoś pomóc rozwiązać ten przykład? Bo mam ich kilkadziesiąt i nie wiem jak mam zacząć.
10 gru 18:45
#60;´`#62;: Rozłóż rownanie kwadratowe z mianownika na nawiasy, pomnoż obustronnie przez te nawiasy, wymnoz
wszystko, i zostaje ci proste rownanie kwafratowe do rozwazania
10 gru 18:55
anki: Dziękuję!
10 gru 18:57
#60;´`#62;: | x | | 8 | | 32 | |
| − |
| = |
| || * (x−6)(x−10) |
| x−10 | | x−6 | | (x−6)(x−10) | |
No.. I rozwiązujesz
10 gru 18:58
#60;´`#62;: Hehe spoczko
10 gru 18:59
anki: wyszło mi x2−14x+48=0 gdzie rozwiązaniem równania ostatecznie jest 8.
10 gru 19:08
10 gru 19:30