pierwiastek z liczby zespolonej
prosze: Proszę o sprawdzenie czy dobrze robię:
Znajdź
3√z wiedząc że:
(
√3 + i)
2(1 − i
√3)
4 * z = (1 + i)
12 + (−i)
10
(−i)
10 = i
10 = (−1)
5 = −1
| | −(1+i)12 | |
zatem z = |
| |
| | (√3 + i)2(1 − i√3)4 | |
po wykonaniu działań z mianownika:
| | −(1+i)12 | | (1+i)12 | |
z = |
| = |
| |
| | −64 | | 26 | |
i teraz nakładam
3√ i mnożę razy kolejne pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki:
1
| | (1+i)4 | | 1 | | √3 | |
w1 = |
| * − |
| + |
| i ; |
| | 22 | | 2 | | 2 | |
| | (1+i)4 | | 1 | | √3 | |
w2 = |
| *− |
| − |
| i ; |
| | 22 | | 2 | | 2 | |
CZY SPOSÓB ROZWIĄZANIA JEST POPRAWNY ? ? ?
10 gru 18:04
Mila:
(1+i)12=[(1+i)2]6=(2i)6=64
(√3+i)2=3+2i√3−1=2+2i√3=2(1+i*√3)
2(1+i√3)*(1−i√3)4=2*(1−i2*3)*(1−√3*i)3=
=8*(−8)=−64
−64*z= co masz z prawej? (1+i)12+(−i)10 ?
10 gru 18:33
prosze: miało być * z prawej, przepraszam
10 gru 18:39
Mila:
No to masz proste.
−64z=−64
z=1
3√1 umiesz policzyć ?
10 gru 19:14
prosze: tak.
Nie wiem czemu mi wyszło z = −1
10 gru 19:16
Mila:
Dobrze Ci wyszło.

Ja , zgubiłam (−)
P=(1+i)
12*(−i)
10=−64*(−1)=64
−64*z=64 /:(−64)
z=−1
3√−1 policz, po kolacji sprawdzę, albo pomogę.
10 gru 19:24
piotr: mi wychodzi:
−64 z = −65
10 gru 19:46
Mila:
Piotrze tam z prawej ma być mnożenie.
10 gru 19:57
prosze: piotr ja źle przepisałem, na początku jest *(−i)
10, a nie +
polecono mi zapamiętać kolejne pierwiastki drugiego, trzeciego, czwartego i szóstego stopnia z
jedynki, to sobie skorzystam:
w
0: −1*(1) = −1
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
w1: −1*(− |
| − |
| i) = |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
w2: 1*(− |
| + |
| i) = |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
albo:
dla −1 argument wynosi π więc po podstawieniu do wzoru na pierwiastki:
|z| = 1
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
dla k = 0 → w0: 1*(cos |
| + isin |
| ) = |
| + |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | π + 2π | | π + 2π | |
dla k = 1 → w1: 1*(cos |
| + isin |
| ) = −1 |
| | 3 | | 3 | |
| | π + 4π | | π + 4π | | π | | π | |
dla k = 2 → w2: 1*(cos |
| + isin |
| ) = cos |
| − isin |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 gru 20:12
Mila:
4√1
z
0=1
z
1=i
z
2=−1
z
3=−i
10 gru 20:39
Mila:
6√1
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
zk∊{1, |
| + |
| i, − |
| + |
| i,−1,− |
| − |
| i, |
| − |
| i} |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 gru 20:49
Mila:

Na płaszczyźnie zespolonej pierwiastki n−tego stopnia z jedności są wierzchołkami
wielokąta foremnego o n bokach wpisanego w okrąg jednostkowy,
którego jeden z wierzchołków leży w punkcie 1.
Realizują one podział tego okręgu na n równych części.
3√1
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
zk∊{1, − |
| + |
| i , − |
| − |
| i} |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 gru 20:54
prosze: dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego wieczoru
10 gru 21:32
Mila:

mam nadzieję, że przyda się.
10 gru 21:34