równanie z trygonometrii
Kalirr: zad1.
| | x | | x | |
Rozwiązać równanie sin |
| +cos |
| =√2sinx |
| | 2 | | 2 | |
zad2.
Rozwiąż równanie sin2x=cosx + |cosx| w zbiorze <0;2π>
10 gru 17:33
Jerzy:
1) Skorzystaj z : sinx + cosx = √2(π/4 + x)
10 gru 17:35
Jerzy:
2) Dla cosx ≥ 0 , masz: sin2x = 2cosx
Dla cosx < 0 , masz: sin2x = 0
10 gru 17:36
Kalirr: przy 2) wychodzi mi:
2cosx(1−sinx)=0 lub sin2x=0
2cosx=0 lub sinx=1 lub sin2x=0
x=π2 + kπ lub x= π2 + 2kπ lub x=π2k
a w odpowiedziach jest:
x=π2 lub x=π lub x=3π2
10 gru 17:55
Kalirr: Dobra, już wiem że jest przedział <0;2π> ale nadal wyniki wyjdą inne
10 gru 17:56
Jerzy:
No to najwyraźniej w treści zadania był jeszcze podany przedział, w którym szukamy rozwiązania.
10 gru 18:00