2 zadania
Kalirr: zad1.
Wyznacz wartość parametru p, tak aby rozwiązaniem nierówności px−2p ≤ 2x+3 była każda liczba
rzeczywista.
zad2.
| | 3 | |
Wiedząc, że sinα=− |
| oblicz: |
| | 5 | |
10 gru 17:30
Jerzy:
Zad 1)
Nie ma takiego p.
10 gru 17:34
iteRacj@:
@Jerzy a dla p=2 ?
10 gru 17:40
Jerzy:
Masz rację, przeoczyłem
10 gru 17:43
the foxi:
2)
sin
2α+cos
2α=1 ⇒ cos
2α=1−sin
2α
| | α | | π | |
α∊(π;2π), więc |
| ∊( |
| ;π) |
| | 2 | | 2 | |
w tym przedziale cosinus jest ujemny, więc
10 gru 17:44
the foxi:
albo nie sugeruj się tym, coś czuję że się pomyliłem
10 gru 17:47
Kalirr: przy 2) bo wypierwiastkowaniu cosα = 4/5 lub cosα=−4/5 chyba?
a co do zad 1. to da się to jakoś obliczyć/rozrysować czy w głowie mam szukać takiej liczby ?
10 gru 17:51
the foxi:
| | 4 | | 4 | |
Tak, |
| i − |
| − nie wiem czemu inaczej zapisałem o.o |
| | 5 | | 5 | |
10 gru 17:51
iteRacj@: w 2) nie została uwzględniona okresowść funkcji trygonom.
| | α | |
czy obliczyć trzeba cos( |
| ) ? |
| | 2 | |
to trzeba skorzystać ze wzorów połówkowych
10 gru 17:55
Jerzy:
1)
| | 3 + 2p | |
x ≤ |
| ... i teraz analizuj. |
| | p − 2 | |
10 gru 17:55
Kalirr: Tak, w 2) nie napisałem, że α∊(π,3/2π)
10 gru 17:58
iteRacj@: 2) no to już nie trzeba uwzględniać okresowść funkcji trygonom.
| | α | |
ale obliczyć trzeba cos( |
| ) |
| | 2 | |
the foxi obliczył cos(α)
a teraz Ty skorzystaj ze wzoru
10 gru 18:07
Kalirr: właśnie takiego wzoru potrzebowałem, skąd on wyprowadzony ?
10 gru 18:25
iteRacj@:
ze wzoru cos(2α) = 2cos2(α) − 1
10 gru 18:29