Równanie trygonometryczne
vixxa: Równanie trygonometryczne:
| | π | |
cosx=cos |
| z własności cos(−x)=cos(x) |
| | 3 | |
| | π | | −π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ k∊C |
| | 3 | | 3 | |
Czemu to jest źle?
10 gru 17:20
Jerzy:
cos(π − x) = − cosx
| | 1 | |
− |
| = − cos(π/3) = cos(π − π/3) = cos(2/3π) |
| | 2 | |
cosx = cos(2/3π) ⇔ x = 2/3π + 2kπ lub x = − 2/3π + 2kπ
10 gru 17:24
vixxa: A dlaczego nie mogę wykorzystać własności cos(−x)=cosx?
10 gru 17:26
Jerzy:
Twój błąd: −cosx ≠ cos(−x) , bo: cos(−x) = cosx
10 gru 17:27
vixxa: Dziękuję za wytłumaczenie.
10 gru 17:28
Jerzy:
Właśnie Ci napisałem, chcesz wykorzystać : −cosx = cos(−x) , co jest nieprawdą.
10 gru 17:29
vixxa: Nie, szczerze chciałam podziękować, bo już ogarnęłam
10 gru 17:33