Złożoność obliczeniowa algorytmu (prog/IT)
IT: Złożoność obliczeniowa algorytmu (prog/IT)
Witam, mam pytanie trochę dla programisty/informatyka
Z góry przepraszam że pytam tutaj, lecz myślę że ktoś mi pomoże.
Pseudokod:
i = 1;
wykonuj:
j=1;
dopóki(j>1) wykonuj:
j=2;
i=i+1;
dopóki (i<2n+1)
Z moich obliczeń: pętla i zaczyna sprawdzanie od 2<2n+1, jeżeli sprawdzenie zaczyna się
od 1 to zwykłą pętla(1<n) sprawdzi się n razy, jeśli od 2 to n−1, to można wywnioskować że
pętla sprawdzi się
2n razy? pętla wewnętrzna sprawdzi się raz bo jest fałszem, czyli przyjmie 1*2n
Czy zatem:
Lz = 2n
Lw = 2n
Lc = 4n
O(n) ?
10 gru 17:19
Pytający:
Dopisz klamry, coby dało się ten pseudokod jednoznacznie zinterpretować.
To są 2 pętle:
wykonuj: {ciało} dopóki(warunek)
czy co?
10 gru 17:33
IT: i = 1;
wykonuj:
{ j=1;
dopóki(j>1) wykonuj:
{
j=2;
}
i=i+1;
}
dopóki (i<2n+1)
Tak są dwie pętle, pierwsza do while, druga while, dziwnie to tak zapisujemy, ale wiesz
początki studiów

No i tu chodzi o złożoność czyli przy i=0 while się sprawdzi n+1 przy do while n
10 gru 17:44
Pytający:
Pętla wewnętrzna nigdy się nie wykona, bo tuż przed masz przypisanie j=1;. Warunek (j>1)
oczywiście będzie jednokrotnie sprawdzany w każdym obiegu pętli zewnętrznej.
Pętla zewnętrzna wykona się max{1,(2n+1)} razy (lub po prostu 2n+1 razy dla n≥0) i tyle samo
razy będzie sprawdzony warunek (i<2n+1).
10 gru 17:53
Pytający:
Wróć, nie max{1,(2n+1)} razy, tylko max{1,2n} razy (i odpowiednio po prostu 2n razy dla n≥0).
10 gru 17:56
IT : No właśnie przepraszam nie napisałem że n to bd duża liczba, ale to można się domyśleć

Czyli zew 2n razy się sprawdzi, a że wew tylko raz bo Fałsz czyli przyjmie 2n. Razem 4n
porównan.
Dziękuję, chciałem się upewnić bo niedługo kolokwium
10 gru 18:06