dla jakich wartośći parametru m
hp15122: dla jakich wartośći parametru m równanie: −x2 +(m − 3)|x| = 0,25(m2 −1) nie ma rozwiązań ?
10 gru 16:29
Jerzy:
Rozpisz oddzielnie dla : x ≥ 0 oraz dla: x < 0
10 gru 16:32
Janek191:
− I x I2 + ( m − 3)* I x I − 0,25 ( m2 − 1) = 0
10 gru 16:33
hp15122: czyli −x
2 + (m − 3)x −0,25(m
2 −1) dla x >= 0
−x
2 (−m +3)x − 0,25(m
2 −1) dla x <0
10 gru 16:38
Jerzy:
Tak.
Możesz też skorzystać ze sposobu Janka191:
podstawiasz: t = |x| i albo równanie nie ma rozwiazań, albo ma dwa ujemne.
10 gru 16:40
hp15122: mógłby ktoś wynik podać ?
10 gru 16:44
hp15122:
10 gru 18:15