liczba relacji zwrotnych
nieczający: Rozważmy zbiór dwuelementowy A = {a,b}. W prostokąt poniżej wpisz
liczbę relacji zwrotnych na zbiorze A.
Odpowiedź to 4, nie rozumiem dlaczego.
Ja widzę tylko 2: {<a,a>, <b,b>}
10 gru 16:17
Pytający:
Aby relacja R była zwrotna na tym zbiorze, musi zachodzić aRa oraz bRb. Zatem dla relacji
zwrotnej masz taką sytuację:
| a | b
_______
a | ✔ | ?
b | ? | ✔
Jak widać masz dwie pary: <a,b>, <b,a>, dla których relacja może zachodzić lub nie, stąd
relacji zwrotnych jest 22=4.
Uogólniając:
− w zbiorze n elementowym jest 2n2 różnych relacji (masz n2 różnych par uporządkowanych
(komórek w tabelce) i dla każdej pary relacja zachodzi lub nie),
− w zbiorze n elementowym jest 2n2−n=2n(n−1) relacji zwrotnych, bo dla n par złożonych z
tych samych elementów (przekątna w tabelce) relacja musi zachodzić, natomiast dla pozostałych
par zachodzi lub nie.
10 gru 17:04