Kąty w Graniastosłupach
Maciek: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma 5cm długośći. Przekątne różnej
długości wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt, którego cosinus = 12/13. Oblicz cosinus
kąta między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych wychodzącymi z jednego wierzchołka
Robię to już dobrą godzinę, sam już nie wiem gdzie zaznaczyć ten kąt, którego znam cosinus i mi
w dodatku liczby z kosmosu wychodzą, z góry dziękuję za pomoc
10 gru 16:04
Bogdan:
po prostych obliczeniach otrzymujemy: a = 12, c = 13 oraz H =
√69, d =
√94
| | d2 + d2 − 75 | |
dalej korzystamy z twierdzenia cosinusów: cosα = |
| = ... |
| | 2 * d * d | |
10 gru 16:58
Maciek: Bardzo dziękuję
11 gru 15:39