Dowód trapez równoramienny
Tomasz: Twierdzenie: W trapezie równoramiennym o podstawach mających długości a, b (a>b) wysokość
poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę na odcinki, których
długości są równe (a+b)/2 i (a−b)/2. Udowodnij to twierdzenie. Proszę o wskazówki lub
rozwiązanie.
10 gru 15:48
Fistaszek_99:

Więc tak: AB=DC
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego AK=h, pomocniczo poprowadziłem również
wysokość DC.
AK=DL
| | a−b | | a−b | | 2b+a−b | | a+b | |
czyli BK= |
| , a KL=b+ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 gru 16:13