wielomiany
złota owca: sprawdź, nie wykonując dzielenia, czy wielomian w jest podzielny przez wielomian u.
w(x) = 7x
3 − 6x
2 +3x +1, u(x) = 2x
2 + x − 1
w(x) = 4x
4 + x
3 − 19x
2 − 4x + 12, u(x) = (x+1)(x+2)(x−2)
no to mnie się wydaje, że w tym pierwszym muszę policzyć deltę i później x1 i x2, ale późnij
nie wiem na co patrzec xd a w tym drugim to nic nie wiem, wydaje mi się tylko, że powinienem
−1,−2,2 podstawić i przyrównać do zera ale nie wiem, z góry dzięki za pomoc
10 gru 15:16
Adamm: po prostu patrzysz jakie są pierwiastki wielomianu u, i podstawiasz
tutaj nie ma pierwiastków wielokrotnych, więc to wystarczy by się o tym przekonać
10 gru 15:18
złota owca: i jak wszędzie mi wyjdzie 0 to znaczy ze jest podzielny a jak gdzieś mi wyjdzie coś
innego niż zero to znaczy ze nie jest podzielny?
10 gru 15:51
Adamm: tak
10 gru 15:56