Obliczanie granicy
Guyz: Ma ktos pomysł jak rozwiązać to zadanie?
Oblicz granicę n−>
∞
| | 1!+3!+5!+...+(2n−1)! | |
lim = |
| |
| | 2!+4!+6!+...+(2n)! | |
10 gru 15:07
Rogalik: Może tak
(2n −1)! [1!/(2n−1)! + 3!/(2n−1)! +...+ (2n−3)!/(2n−1)! + 1]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2n)! [2!/(2n)! +4!/(2n)! +... + (2n−2)!/(2n)! + 1]
zwróć uwagę, że wewnątrz nawiasów kwadratowych ułamki dążą do zera, gdy n→∞
(2n−1)!/(2n)! =1/(2n)
Ostatecznie zostaje
0+0+...+0+1
−−−−−−−−−−−−−−−
(2n)(0+0+...+0+1)
czyli
1/(2n) a to dąży do zera, gdzy n→∞
10 gru 22:44
iteRacj@: tw.Stolza
ciąg z mianownika 2!+4!+6!+...+(2n)! rosnący →
∞
| | [1!+3!+...+(2n+1)!]−[1!+3!+...+(2n−1)!] | |
lim |
| = |
| | [2!+4!+...+(2n+2)!]−[2!+4!+...+(2n)!] | |
| | (2n+1)!−(2n−1)! | | (2n+1−1)(2n−1)! | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | (2n+2)!−(2n)! | | (2n+2−1)(2n)! | |
| | 2n*(2n−1)! | | 1 | |
= lim |
| = lim |
| = 0 |
| | (2n+1)*2n*(2n−1)! | | 2n+1 | |
10 gru 23:13
jc: Zobacz w którą stronę masz implikację w twierdzeniu Stolza (Wiki).
1! + 3! + 5! + 7! < 4*7! < 9!
1! + 3! + 5! + 7! + 9! < 2*9!
i ogólnie 1! +3! + ... + (2n−3)! < (n−1)(2n−3)! < (2n−1)!
czyli 1! + 3! + 5! + ... + (2n−1)! < 2(2n−1)!
2! + 4! + 6! + ... + (2n)! > (2n)!
| | 2(2n−1)! | | 1 | |
0<an < |
| = |
| →0 |
| | (2n)! | | n | |
10 gru 23:52
Adamm: IteRacja co prawda się pomyliła, ale twierdzenie zastosowała prawidłowo
11 gru 01:06
jc: Adamm, masz rację, to mi się coś pomyliło. Zastosowanie tw. Stolza, było tu narzucającym
się pomysłem.
11 gru 07:59
iteRacj@: poprawiam,
spójrzcie proszę, czy teraz jest poprawnie
| | [1!+3!+...+(2n+1)!]−[1!+3!+...+(2n−1)!] | |
lim |
| = |
| | [2!+4!+...+(2n+2)!]−[2!+4!+...+(2n)!] | |
| | (2n+1)! | | 1 | |
= lim |
| = = lim |
| = 0 |
| | (2n+2)! | | 2n+2 | |
11 gru 10:22
jc: Dobrze.
11 gru 10:43
iteRacj@:
uff,
dzięki
11 gru 11:04