Prosze o pomoc ;d
arek: Pomoże ktoś? Jak to zrobić?

Wyznacz wzór na nty wyraz ciągu arytmetycznego (an) , którego suma n początkowych wyrazów
określona jest wzorem a) Sn=n
2
b)Sn=n
2+2n
10 gru 15:02
Bogdan:
a1 + a2 + a3 + ... + an−2 + an−1 + an = Sn
a1 + a2 + a3 + ... + an−2 + an−1 = Sn−1
Sn−1 + an = Sn ⇒ an = ?
10 gru 15:07
yht:
a)
S1 = a1
S1 = 12 = 1
a1 = 1
S2 = a1 + a2
S2 = 22 = 4
4 = a1 + a2
4 = 1 + a2
a2 = 3
r = a2 − a1
r = 3 − 1
r = 2
an = a1+(n−1)*r
an = 1 + (n−1)*2
an = 1 + 2n − 2
an = 2n−1
b)
Sn−1 = (n−1)2+2(n−1) = n2−2n+1+2n−2 = n2−1
an = Sn−Sn−1
an = n2+2n−(n2−1)
an = n2+2n−n2+1
an = 2n+1
10 gru 15:10
#60;´`#62;: | a1 + an | |
| * n = Suma = n2 |
| 2 | |
To jest wzor na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego. Przeksztalcasz i otrzymujesz że
a
n = 2n − a
1
Z drugim robisz tak samo. Wydaje mi sie ze jest ok
10 gru 15:10
yht:
dobry sposób, i szybszy od mojego
10 gru 15:11