Jak rozwiazac takie rownanie?
#60;´`#62;: | | 25 | |
x2 + |
| +2x − 10x − 18 = 0 |
| | x2 | |
10 gru 14:40
Jerzy:
x ≠ 0
Na początek pomnóź przez x2
10 gru 14:46
yht:
dziedzina: x≠0
pomnóż stronami przez x2
wyjdzie wielomian 4−go stopnia
zauważasz że pierwiastkiem jest x=1
stosujesz dzielenie wielomianu przez (x−1) np. schematem Hornera
wyjdzie wielomian 3−go stopnia którego pierwiastkiem jest x=−5
zatem dzielenie przez (x+5) też Hornerem
i później wyjdzie wielomian 2−go stopnia i tutaj delta, x1, x2
10 gru 14:48
#60;´`#62;: A jakoś inaczej niż Hornerem się nie da?
10 gru 14:54
Jerzy:
Da.
10 gru 14:55
#60;´`#62;: A jak? XD
10 gru 15:05
10 gru 15:06