wykres funkcji kwadratowej
00000: Naszkicuj wykres funkcji: f(x)=|x2−1|+|x2−4| Jak rysuje się wykresy kiedy w jednej funkcji
są dwie
wartości bezwzględne? Muszę jakoś powyznaczać przedziały?
10 gru 14:24
Jerzy:
Tak , tutaj cztery przypadki.
10 gru 14:25
00000: ojeej, dziękuję
10 gru 14:34
Adamm: x2≤1 ⇔ −1≤x≤1
f(x)=5−2x2
1≤x2≤4 ⇔ −2≤x≤−1 lub 1≤x≤2
f(x)=3
4≤x2 ⇔ x≤−2 lub x≥2
f(x)=2x2−5
10 gru 14:37
Bogdan:

Można wyobrazić sobie tę sytuację tak, jak na rysunku
x
2 − 1 = (x − 1)(x + 1), x
2 − 4 = (x − 2)(x + 2)
Dla x∊ (−
∞, −2>∪<2, +
∞): f(x) = x
2 − 1 + x
2 − 4 = 2x
2 − 5
Dla x∊(−2, −1>∪<1, 2): f(x) = x
2 − 1 − x
2 + 4 = 3
Dla x∊(−1, 1): f(x) = −x
2 + 1 − x
2 + 4 = −2x
2 + 5
10 gru 14:47
00000: dziękuję bardzo
10 gru 15:10