Wyznacz asymptotę ukośną
qwerty: | | (x11+1) | |
Wyznacz asymptotę ukośną |
| |
| | (x−1)10 | |
10 gru 14:12
Tajemnicepiramid:
rownanie asymptoty:
y = ax + b
x−>±
∞
b = lim (f(x) − ax)
x−>±
∞
10 gru 14:14
'Leszek: a= lim f(x)/x = 1 , dlax →∞
b= lim (f(x) − x) = ......
10 gru 14:16
qwerty: Znam wzory, mam problem z wyznaczeniem 'b'
10 gru 14:18
jc:
x11 = [(x−1)+1]11=(x−1)11 + 11(x−1)10 + ..
asymptota w nieskończoności (po obu stronach): y = x+10.
10 gru 14:22
'Leszek: | | x11 + 1 − x(x−1)10 | |
b = lim ( |
| = ....... |
| | (x−1)10 | |
Wyznacz na podstawie wzoru Newtona albo trojkata Pascala wspolczynnik przy
rozwinieciu ( x−1)
10 , czyli wspolczynnik przy potedze x
9 ,
10 gru 14:27
qwerty: Dziękuję, wyszło mi x+10
10 gru 14:30