Liczby zespolone
Maciek: | | 1 + iz | |
Rozwiąż: Im( |
| ) = 1 |
| | 1 − iz | |
10 gru 13:54
'Leszek: | | 1 +2iz − z2 | | 2z | |
Im( |
| ) = 1 ⇔ |
| = 1⇔ z2 −2z +1= 0 ⇔(z−1)2 =0 |
| | 1+ z2 | | 1+z2 | |
10 gru 14:09
jc: w = sprzężenie z.
| 1+iz | | 1−iw | |
| − |
| = 2i |
| 1−iz | | 1+iw | |
w + z = 1 + wz − iz + iw
(z − 1 + i)(w − 1 − i) = (1+i)(1−i)−1 = 1
|z−1+i| = 1
okrąg o promieniu 1 i środku w punkcie 1−i.
10 gru 14:16
Maciek: @'Leszek
A jak mogę z tego wyprowadzić wzór na okrąg?
10 gru 14:48
jc: Nie da rady. Leszka rozwiązanie daje tylko z=1.
Możesz sprawdzić, że punktów z = 1−2i oraz z=2−i.
Właściwie jest okrąg bez jednego punktu, a mianowicie bez punktu z=−i.
10 gru 17:07
Pytający:
'Leszek,
| | 1+2iz−z2 | | 2z | |
Im( |
| )=1 ⇔ |
| =1 |
| | 1+z2 | | 1+z2 | |
↑
ta równoważność zachodzi przy założeniu, że z∊ℛ (stąd taki wynik).
10 gru 17:45