proszę o rozwiązanie
Anna: rozwiąż równanie
4x −x2 − 6 = √2x2 − 8x +12
4x −x2 − 6 = √2(x2 − 4x +6)
podstawiłam t = x2 −4x +6
wynik to x = { −2 ; 6 }
10 gru 12:58
Jerzy:
I bardzo dobrze. Teraz założenie: t ≥ 0 .... i liczysz:
t = √2t ⇔ t2 = 2t ⇔ t2 − 2t = 0 ⇔ t*(t − 1) = 0
10 gru 13:04
Janek191:
− x2 + 4 x − 6 = √2 x2 − 8 x + 12
Lewa strona jest ujemna ( bo a < 0 i Δ < 0 ), a prawa ≥ 0 .
10 gru 13:05
jc: 4x−x2−6 = −(x−2)2 − 2 < 0, a pierwiastek jest nieujemny. Brak rozwiązań.
10 gru 13:06
Jerzy:
Zaćmienie
10 gru 13:09
Anna: Jerzy 10 gru 13;04
t(t−2) =0 ⇒ t = 0 lub t = 2
ale jak to dalej
10 gru 13:19
Jerzy:
Anno ....ja się zasugerowałem Tobą, ale to jest źle.To równanie nie ma rozwiazań.
Być może,źle przepisałaś treść
10 gru 13:21
Anna: Przepraszam rzeczywiście treść zadania jest jest taka
rozwiąż równanie
x2 − 4x − 6 = √2x2 − 8x +12
10 gru 13:28
Jerzy:
A to co innego...patrz 13:04
t*(t −2) = 0 ⇔ t = 0 lub t = 2 i wracasz do podstawienia.
10 gru 13:30
Anna: a co z lewą stroną równania
10 gru 13:38
Jerzy:
Skoro: t = 0 lub t = 2,to masz:
x2 − 4x − 6 = 0 lub x2 − 4x − 6 = 2 ..... i licz.
10 gru 13:39
Anna: podstawiłam do prawej strony i wynik jest x = {−2 ; 6}
ale prawa strona to x2 −4x − 6 a nie x2 − 4x +6
10 gru 13:44
Jerzy:
A co cię interesuje prawa strona ? Rozwiązujesz te dwa rownania !
10 gru 13:47
Anna: to już rozwiązałam
mam rozumieć że to kończy rozwiązanie całego zadania
10 gru 13:58
Jerzy:
Wszystko jest do bani.
Jeśli: t = x
2 −4x − 6 , to : x
2 − 4x + 6 = t + 12 , czyli mamy:
t =
√2(t + 12) ... i zabawa od początku
10 gru 14:03
Anna: przepraszam ale dalej mnie nurtuje lewa strona bo przyrównuję ją do t = x2 −4x + 6
i zapisuję t = √2t a lewa strona to x2 −4x − 6
10 gru 14:09
Jerzy:
Aniu, tracę cierpliwość.
Jeśli podstawiamy: x2 − 4x − 6 = t ( tak zarządziłaś) , to wtedy:
x2 − 4x + 6 = x2 −4x −6 + 12 = t + 12
Teraz równanie wyjściowe ma postać: t = √2(t + 12)
10 gru 14:13
Anna: dziękuję Jerzy 10 gru 14:03
już rozwiązałam
10 gru 14:28
Jerzy:
10 gru 14:29