obliczyć wysokość w trójkącie prostokątnym
madzia:

Wierzchołek S komina jest widoczny z powierzchni ziemi pod kątem 45 stopni, a po przejściu 50 m
w kierunku komina − pod kątem 60 stopni (patrz rysunek). Oblicz wysokość komina.
2 lut 15:10
driver: SC=x , CB=y
tg600=xy=√3
tg450=xy+50=1
xy=√3
xy+50=1 trzeba rozw. ten ukł. równ.
2 lut 17:50
madzia: no właśnie z tym układem mam problem, nie chce mi coś wyjść:(
2 lut 18:57
Godzio:
x=
√3y
U{
√3y}}{y+50} = 1
√3y = y + 50
√3y − y = 50
y(
√3 − 1) = 50
| | 50 | | 50√3 +50 | |
y= |
| = |
| = 25√3 + 25 = 25(√3 +1)
|
| | √3−1 | | 2 | |
x=
√3(25
√3+25) = 75 + 25
√3 = 25(3+
√3)
2 lut 19:16