stererometria
maturzysta: Zad 1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Pola przekrojów tego graniastosłupa
płaszczyznami zawierającymi przeciwległe przekątne podstaw są równe 36 i 48. Oblicz pole
powierzchni boczej tej bryły.
Zad 2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Objętość tego
| | a3√3 | |
ostrosłupa jest równa |
| Wyznacz cos kąta płaskiego przy wierzchołku ostrosłupa |
| | 12 | |
W 2 doszedłem, że H=a, środek trójkąta rownobocznego znajduje się 1/3h od podstawy więc z
| | a√3 | | 2√3a2 | |
pitagorasa mam a2 + ( |
| )2 =d2 => d= |
| i z twierdzienia cosinusów |
| | 3 | | 3 | |
wychodzi mi cos α= 23/24 a ma wyjść 5/8
10 gru 12:36
wmboczek: W 2 normalnie wychodzi 5/8, masz dobrze do tw cos trójkąt d,d,a
Z1. Przekształcając wzór na Pb otrzymasz 2√362+482=120
10 gru 13:07
Bogdan:

2e*H = 48, 2f*H = 36,
| | 242 + 182 | |
a2 = e2 + f2 = |
| ⇒ aH = √ 242 + 182 = 30 |
| | H2 | |
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa P = 4aH = 4*30 = 120
10 gru 13:52